Over Carolien

Op 8 juni 2015 ben ik afgestudeerd aan het Complete Vocal Instituut (CVI) in Kopenhagen. Ik kreeg er in een keer 293 collega's bij, verdeeld over 23 landen.Inmiddels zijn dat er 566😀

CVI is het grootste zanginstituut in Europa voor professionele en semiprofessionele zangers. Daar volgde ik de 3-jarige opleiding tot CVT teacher/singer. Inmiddels ben ik een authorised CVT teacher. Een prachtige titel die staat voor zangles van het allerhoogste niveau.

Elke CVT docent wordt geacht minstens eenmaal per 3 jaar terug te keren naar Kopenhagen. Omdat het onderzoek naar de zangstem nooit ophoudt moet de kennis bijgespijkerd worden. Ik ben inmiddels 2 keer teruggeweest. De laatste keer was ik van 23 tm 26 September 2021 in Kopenhagen.

Na 3 dagen de kennis updaten en de nodige gezelligheid met mijn collega docenten ben jij als zanger(es) er altijd van verzekerd dat de kennis van jouw docent helemaal recent is.

In mijn zangschool wil ik je graag laten kennismaken met de mogelijkheden die Complete Vocal Technique je bied. Je bent van harte welkom.


Hoe het begon...

Zoals zovele zangeressen ben ik begonnen met zingen in een jongerenkoor.

Een ontzettend leuke tijd en een aantal van mijn toenmalige koorgenoten zijn nog steeds mijn beste vrienden en vriendinnen. Een aantal jaren later was mijn eerste bandje een feit en dat was de start van een periode van ruim 25 jaar met ontzettend veel muzikale avonturen en deze is nog lang niet voorbij.

Ik treed nog regelmatig op met mijn tribute band So Heart en met diverse projecten, o.a. ABBA rocks! Daarnaast sta ik met mijn zangschool aan het begin van een nieuw avontuur.


Mijn opleiding

Wat zou het mooi zijn om op een morgen wakker te worden en tot de ontdekking te komen dat er alleen maar krachtige, zuivere noten uit je keel komen die precies klinken zoals jij dat wilt.

Bij mij was dat helaas niet zo en ik heb dan ook jarenlang zangles genomen bij verschillende docenten en diverse workshops gevolgd. Allemaal met als doel een betere techniek te ontwikkelen en je met die techniek steeds zekerder te voelen tijdens repetities en optredens.


Dat lukte aardig maar toen ik het boek "Complete Vocal Technique" (CVT) van Cathrine Sadolin bestelde, puur om me nu eens in de anatomie en fysiologie van de stem te verdiepen ging er een wereld voor mij open. Een prima en heldere beschrijving van de mogelijkheden en de beperkingen van de stem. Wat een eyeopener was dat!


Toen de schrijfster en grondlegster van deze techniek, Cathrine Sadolin, naar Nederland kwam om masterclasses te geven schreef ik mij dan ook direct in. Deze vrouw wist en weet zo ontzettend goed duidelijk te maken wat je moet doen, en hoe, om te klinken zoals je wilt klinken.Ik ben begonnen met het nemen van zangles bij opera diva Elly Zwikker.Ik was toen 20 jaar en zij ruim 75 maar wat een stem! Elke week ging ik bij haar langs om (ik hoop dat ze het mij vergeeft) eindeloos toonladders en klanken te zingen en te herhalen. Ontzettend saai. In de klassieke wereld is een microfoon niet gebruikelijk en moet een zanger(es) te allen tijde een krachtige getrainde stem hebben. Dat was het belangrijkste wat ik bij haar heb geleerd, je lijf gebruiken. Zonder kracht wordt zingen lastig.


Hierna volgde een cursus "studio zangeres" in Hilversum. Dat was geweldig. Inzingen en na elke take kritisch terugluisteren en werken aan verbeterpunten.

Daarna heb ik bij zangles genomen en meerdere workshops gevolgd bij o.a Hester Macrander en Lizzy Kean. Daarna heb ik privélessen genomen bij Frouke van Es (authorised CVT teacher).

Ik heb in verschillende bands gezongen en altijd met veel plezier. Een feestje bouwen op het podium is voor mij een van de leukste dingen die er bestaan.


Ik ben altijd op zoek geweest naar verbetering en nog steeds, dat is wat voor mij het zingen zo leuk maakt. Het is geweldig om te ervaren dat je meerdere mogelijkheden hebt om jouw verhaal te vertellen/zingen. Op zoek gaan naar een grens en de lat dan toch weer een stukje hoger leggen. Zo blijft het een uitdaging!


In de media

Uit het Haarlems Dagblad, september 2012:

Links Cathrine Sadolin, rechts Carolien Goeman.